marți, 29 mai 2007

Cand ziarele nu mai combat

Cand citim in ziare si altceva decat atacuri politice ? Cand conteaza mai mult socialul decat politicul in presa ? Cand este liniste politica in gazete ?
Atunci cand aliantzele politice sunt incerte si taberele sunt blurate pana la nivelul de solutie neasteptata.
De ce?
Hai sa ne uitam la primele pagini ale ziarelor de marti, 29 mai, dupa trei zile de negocieri intre partide si presedintele TB. Negocieri despre: schimbarea guvernului, anticipate, o noua constitutie, vot uninominal. Si mai ales, negocieri despre cine cu cine se aliaza din acest nou moment zero.

Iata cateva lead-stories din presa de marti: Partenerul lui Sarkozy ataca la Bucuresti (Romania Libera), Palma de Aur, senzationala performantza a lui Cristian Mungiu (Ziua), Soc in economie: Petrom pierde 50 % din benzina (Cotidianul), BAE Systems, sub tirul SUA (Gardianul), Un regizor roman in culmea gloriei (Evenimentul Zilei), Becali isi cumpara un Boeing 737 (7Plus), Scoli pentru mincinosi (Jurnalul National), Distrigazurile adună milioane de euro din jocul cu chibritul la gaură (Gandul).

Asadar, nimic despre negocieri, despre ministri sau despre TB. Cum ar veni, in perioade de incertitudine politica, nu atacam, nu criticam si nici macar nu vorbim in gura mare despre subiect. Articolele politice de marti au fost pitite in mansete laterale sau prin paginile 3-4.

Spre comparatie, sa vedem cateva titluri principale de vineri, 25 mai, deci cu patru zile inainte, cand negocierile abia se conturau la orizont. Guvernul, dispus sa deschida portile investitorilor din fosta URSS (Romania Libera), Tudor Chiuariu, lector prin frauda (Evenimentul Zilei), Ministerul Finanţelor a ajuns să se amendeze singur! (Gandul), PD a investit in "solutia imorala" (Gardianul).

Avem deci ministri, partide si un cabinet cu probleme. Si asta a fost regula ultimelor 2-3 saptamani: articole politice cu atitudine pe pagina 1. Nu mai zic ce vacarm a fost inainte de referendum. Iata deci cand se obtine linistea mult dorita de unii: atunci cand nu se cunosc inca viitoarele aliantze.
DAR CE RELAXATE AU FOST ZIARELE DE MARTI! Parca respirau...

Niciun comentariu: