vineri, 8 aprilie 2011

Sfanta indignare.

Gata, e scandal. Ministerul Culturii nu a licitat pentru manuscrisele lui Cioran, ministrul e un nesimtit, sa demisioneze, s-a facut de râs pentru ca o persoana privata le-a cumparat, etc etc.
Eu zic asa: sa facem o lista cu toate institutiile cat de cat culturale si sa cerem demisia sefilor, pentru ca nu au participat la licitatie. Asta ar multumi pe toti indignatii de serviciu si pe amatorii de scandal cultural-politic- patriotard.

Precizare: ICR s-a scos, a anuntat prompt ca nu ii intra in atributii sa cumpere obiecte de patrimoniu. Si BCU s-a scos: a participat, dar a pierdut. La fel si TVR (ce ar fi facut cu manuscrisele ?).

Ideea e alta: Ministerul Culturii poate face lucruri mult mai bune cu 400.000 de euro pentru cultura romaneasca de acum si din viitor (niste burse pentru artisti talentati, orice, you name it) decat sa investeasca in... istoria culturii. Ca nu le face, sau le face prost, sau clientelar, e cu totul altceva.

Cheltuielile de tip muzeu, de tip "cinstirea memoriei", e bine sa fie facute de privati care au niste bani in plus, niste Mecena, cum s-a si intamplat. Iar in acest caz, lucrurile au iesit cum nu se poate mai bine: un roman a castigat licitatia si doneaza Romaniei manuscrisele. E chiar mai onorabil asa, decat daca ar fi castigat Ministerul Culturii. Eu, ca si contribuabil, ma simt mult mai bine stiind asta.

Inainte de a acuza Ministerul de nesimtire, eu i-as acorda prezumtia de pragmatism.

Niciun comentariu: