marți, 29 mai 2007

Cand ziarele nu mai combat

Cand citim in ziare si altceva decat atacuri politice ? Cand conteaza mai mult socialul decat politicul in presa ? Cand este liniste politica in gazete ?
Atunci cand aliantzele politice sunt incerte si taberele sunt blurate pana la nivelul de solutie neasteptata.
De ce?
Hai sa ne uitam la primele pagini ale ziarelor de marti, 29 mai, dupa trei zile de negocieri intre partide si presedintele TB. Negocieri despre: schimbarea guvernului, anticipate, o noua constitutie, vot uninominal. Si mai ales, negocieri despre cine cu cine se aliaza din acest nou moment zero.

Iata cateva lead-stories din presa de marti: Partenerul lui Sarkozy ataca la Bucuresti (Romania Libera), Palma de Aur, senzationala performantza a lui Cristian Mungiu (Ziua), Soc in economie: Petrom pierde 50 % din benzina (Cotidianul), BAE Systems, sub tirul SUA (Gardianul), Un regizor roman in culmea gloriei (Evenimentul Zilei), Becali isi cumpara un Boeing 737 (7Plus), Scoli pentru mincinosi (Jurnalul National), Distrigazurile adună milioane de euro din jocul cu chibritul la gaură (Gandul).

Asadar, nimic despre negocieri, despre ministri sau despre TB. Cum ar veni, in perioade de incertitudine politica, nu atacam, nu criticam si nici macar nu vorbim in gura mare despre subiect. Articolele politice de marti au fost pitite in mansete laterale sau prin paginile 3-4.

Spre comparatie, sa vedem cateva titluri principale de vineri, 25 mai, deci cu patru zile inainte, cand negocierile abia se conturau la orizont. Guvernul, dispus sa deschida portile investitorilor din fosta URSS (Romania Libera), Tudor Chiuariu, lector prin frauda (Evenimentul Zilei), Ministerul Finanţelor a ajuns să se amendeze singur! (Gandul), PD a investit in "solutia imorala" (Gardianul).

Avem deci ministri, partide si un cabinet cu probleme. Si asta a fost regula ultimelor 2-3 saptamani: articole politice cu atitudine pe pagina 1. Nu mai zic ce vacarm a fost inainte de referendum. Iata deci cand se obtine linistea mult dorita de unii: atunci cand nu se cunosc inca viitoarele aliantze.
DAR CE RELAXATE AU FOST ZIARELE DE MARTI! Parca respirau...

luni, 28 mai 2007

Cetatea Rupea, 27 mai 2007.



Bai stimata doamna.



Daca te cheama Cleopatra, s-ar putea sa nu-ti placa chestia asta.

joi, 24 mai 2007

Faza pe bune

Pe holurile unei televiziuni, seara, se intalnesc cativa parlamentari (unul dintre ei, Gyorgy Frunda). Strangandu-si mainile, se saluta:
Ce faci, pasarica ?

miercuri, 23 mai 2007

Eficientza cu biciul nu se poate


Faza mishto la o emisiune televizata.
Invitati sunt doi consultanti germani care vorbesc de un nou concept de business. Moderatoarea intreaba la un moment dat: si ce se intampla daca acest concept nu este bine implementat in firma ?
Neamtul da din umeri si zice: As prefera sa vorbim despre lucrurile pozitive. In momentul in care dezvoltam un proiect, incepem cu planificarea, trecem la strategie si apoi la actiune. Suntem in permanenta concentrati pe lucrurile care aduc valoare. Asta este ce ne intereseaza si asta preferam sa analizam, in momentul bilantului, atunci cand facem planificarea pentru etapa urmatoare a proiectului.

Eficienta vine si din faptul ca ne consumam energia pe constructie.
(fie vorba intre noi, v-o spune un om care este eficient numai cand il arde...)

vineri, 18 mai 2007

Ba pe ma-ta. (nu sunt vulgar, e despre un subiect de examen)

Cand am inceput sa iau meditatii pentru admiterea la facultate, profa de romana m-a intrebat: Unde dai, la Cluj sau la Bucuresti ? Pai de ce ? intreb eu. De-aia, zice ea, ca profesorii de la cele doua centre universitare nu se inteleg asupra unor chestii din gramatica si eu trebuie sa stiu ce sa te invatz. Erau si carti, editate de specialisti clujeni sau bucuresteni, trebuia sa am grija ce cumpar, sa nu invatz "prostii", ca ma depunctau la admitere.

Timpul a trecut, am terminat facultatea iar acum, dupa vreo 10 ani de la dialogul meu cu profa, scandal in educatie. Ma-ta este interpretat diferit de specialistii ministerului si de profesorii de scoala generala, dupa ce elevilor li sa cerut sa-l analizeze pe ma-ta la un examem. Este un cuvant, sau sunt doua ?

Nimeni nu stie exact, dar toata lumea are o parere. Acum este circ la Realitatea, nishte doamne (specialiste de la minister) se cearta si se contrazic si vorbesc una peste alta despre programa scolara... Este prezenta si MMV (Melania Mandas Vergu).

Gramatica limbii romane este (inca) varza, avem si aici factiuni si grupari. Avem si o Academie, cu academicieni in ea, insa avem mai multe limbi romane.

George Pruteanu, fii presedintele nostru. Daca te suspenda cineva, promitem ca te votam la loc.

luni, 14 mai 2007

Next, cu Nicholas Cage: Trei actori si jumatate.



Am fost la Next, film produs chiar de Cage.

Idee interesanta, poveste bunicica (atentie: SF). Personajul, un low-life, are abilitatea de a vedea 2 minute in viitor iar FBI-ul afla de chestia asta. Omul nostru isi cauta iubirea vazuta in vis, in timp ce FBI cauta nishte teroristi.

Nicholas Cage reuseste si acum sa treaca rapid de la starea de loser blazat la erou inteligent, puternic si calm, cum il stim. Julianne Moore a imbatranit, dar se misca bine si construieste un anchetator FBI plin de draci si de idei. Peter Falk apare timp de cateva minute. Si el a imbatranit, dar e inca viu. Scenariul scartzaie. Nu am prea inteles de ce teroristii vorbesc cand germana, cand franceza. Restul: actori slabi, multi figuranti cu buna conditie fizica, scene de Counter Strike, suspans... merge.
A, Jessica Biel...? Nice bone structure ;-).

Un film ok pentru duminica dupa amiaza.

Accentul si nasul mare ne fac europeni

Eurovisionul de anul asta mi-a dat impresia unei selectii pentru formatii de festival al berii. Cine pierde concursul, intra din oficiu la preselectia pentru formatii de restaurant. Nu e nimic rau in asta, dar de ce i-or mai fi zicand Eurovision ?

Ma uitam zilele trecute la spectacol (cam mult spus...) si mi-am dat seama inca o data.

I-ati vazut pe prezentatori ? Fetze frumusele, glume usurele, suvitze, costum alb (!), respectiv rochie rosie. Aparitii corecte, uneori stridente, dar mereu fara personalitate. Mi-ar fi placut sa vad un prezentator nasos, guraliv, cu accent (fie el francez, unguresc sau chiar british), langa o tipa cu mai mult umor si mai putina mirare in priviri. Nasul mare nu e obligatoriu, dar ar fi dat personalitate unui concurs fara cohones. Ca sa nu mai zic ca majoritatea formatiilor au cantat in alte limbi decat cele de bastina si s-a exagerat cu muzicile epopeice.

OK, e doar un spectacol TV: ratinguri, bani, de ce as vrea mai mult... Dar uite ca la americani show-biz-ul inseamna si spectacol si bani. Tu te uiti cu placere, iar ei se imbogatesc, tot cu placere. Chiar si cand Bush Cel Mic sta drepti iar o negresa supraponderala canta Amazing Grace din adancul sanilor generosi, totul arata impecabil si suna asemenea. Ca sa nu mai vorbim de ...xyz... Awards, unde vezi lumini, haine si poante de calitate.

Degeaba incearca batranul continent sa fie un fel de Statele Unite ale Europei, o comunitate inchegata, puternica si unitara in diversitate. Cel putin in show-biz-ul oficial, e tristete mare. Si nu am prea multa incredere nici in birocratia de Bruxelles, care e cam varza... E drept, una mult mai mica decat cea din Bucuresti.

joi, 10 mai 2007

Intai mai Vamaiot.

Poza-cliseu. A se observa zona de protectie biologica dintre proprietar si bocanci.


Lejer, de primavara. Cam asta era atmosfera.


Nice boots.


Copyright Hurdubaia, pentru poza asta.

Harry Potter in Romania.


Sa fie vreun satuc tihnit englezesc ? Nu, e localitatea Saschiz, undeva intre Brasov si TG Mures. Acolo s-au filmat scene din filmul The Dark Is Rising...

Localnicii Saschizului, la rascruce de drumuri. De fapt, in directia Uxham-ului se afla Brasovul.

Carambol cu bilet.


Cica organizatorii competitiei de la Casa Poporului vor planta cate alti 2 copaci in locul fiecarui arbore taiat pentru amenajarea ringului.
1+2=3, ergo Formula 3.

Acum ca avem si noi macar o Formula 3 in Bucuresti, mi-ar placea sa se organizeze si la noi, ca la americani, spectacole din alea cu masini aruncate peste autobuze si trantite intr-o alta gramada de rable, cu rulote facute praf si caramboluri controlate, accidente cu casca de protectie. Ar fi o treaba. Alo, REMAT-ul , v-au mai ramas nishte Dacii ?

Cea mai mare natiune de pe pamant. Si nu e vorba de cifre.



Spune Tony Blair in discursul de ramas bun: "Stim, in adancul constiintei, ca suntem cea mai mareatza (greatest) natiune de pe pamant." Au spus-o si altii, in alt context, despre alte natiuni, cred insa ca Blair are si argumente pentru asta.